2 augustus 2011

Hoe je je hersenen kan resetten

De mysteries van de geest en de hersenen zijn talrijk en complex.
De neurowetenschap is door de explosive technologische ontwikkeling nog maar nauwelijks begonnen om een aantal van die mysteries te ontrafelen.Fascinerend is de neuroplasticiteit.
Neuroplasticiteit is de mogelijkheid van de geest om de hersenen te veranderen. Ja, je leest het goed..! Neuroplasticiteit keert radicaal  de historie van wetenschappelijke dogma’s om die beweerden dat mentale ervaringen alleen het resultaat zijn van het fysieke reilen en zeilen in de hersenen, waar we niets aan kunnen veranderen.
Maar de verregaande studies van neurowetenschappers bevestigen nu dat ons mentale handelen de fysieke structuur van onze hersenen kunnen veranderen.
Dus, als je van gedachten verandert, verander je je hersenen. "Baas in eigen hoofd...."

Dit is geweldig nieuws voor de velen van ons, maar zal bij grote groepen ook weerstand oproepen. Ons probleem is dat we worstelen met verandering. Of het nu een slechte gewoonte afleren is, of met nieuwe en originele ideeën komen, het verschuiven van focus op business, het veranderen van gedrag, veranderende bedrijfscultuur, of proberen de wereld te veranderen.

In feite is het gecontroleerd veranderen van gedachten en mentaliteit het ontsluiten van de hersenblokkades.

Het werk van Dr. Jeffrey Schwartz, een praktiserend neuropsychiater verbonden aan UCLA, auteur van het boek Brainlock geeft ons veel inzicht.
Hij maakt geen gebruik van medicijnen om patiënten te behandelen.
Weten wat gedaan kan worden met het verstand dat niet is opgesloten.

Hij creëerde de succesvolle vier-stappen benadering en hij beschreef glashelder dat zijn methode zou kunnen gelden voor alles wat we willen veranderen.

1. Hernoemen
De eerste stap is om een bepaalde gedachte, gevoel, of gedrag labelen als iets anders.
Een ongewenste gedachte krijgt een nieuw label: 'valse boodschap' of 'brainfout. "
Dit komt neer op het trainen van jezelf om duidelijk te herkennen wat echt is en wat niet te identificeren, weigeren om in de maling te laten nemen door je eigen gedachten.
Je doet een stap terug en zegt: "Dit is gewoon een valse boodschap van mijn hersenen."

2. Relativeren
De tweede stap geeft antwoord op de vraag: "Waarom komen deze gedachten terug?"
Het antwoord is dat de hersenen verward zijn, vastgelopen in de versnelling, het creëren van mentale ruis en het versturen van valse berichten. Dus als je begrijpt waarom je die oude gedachten terugkrijgt, ligt uiteindelijk de volgende natuurlijke conclusie voor de hand: "Oh, dat is gewoon een breinfout.": Wat kan mij het schelen?

3. Refocus
De derde stap is het zwaarste, omdat het om de werkelijke gedragsverandering gaat.
Je gaat nieuw gedrag aanleren. Dit is waar de verandering in de chemie van de hersenen optreedt, omdat je nieuwe patronen, een nieuwe mentaliteit creëert. Doordat je weigert je te laten misleiden door de oude berichten, door te begrijpen dat ze niet zijn wat ze je vertellen is je geest is nu de baas over je brein.
Dit is in principe vergelijkbaar met het handmatig schakelen van de automatische versnellingsbak van je auto.
"De automatische transmissie werkt niet, dus je moet handmatig schakelen".
Met positieve, wenselijke alternatieven, alles wat je consequent elke keer doet, ben je eigenlijk je versnellingsbak aan het herstellen. Hoe meer je oefent, des te gemakkelijker en natuurlijker het wordt, omdat je hersenen efficiënter beginnen te functioneren. Het wordt een nieuw patroon, zonder na te denken. "

4. Herwaarderen
Alles komt samen in de vierde stap.
Een duurzame manier om het oude gedrag door het nieuwe te vervangen, is oude patronen te zien als onbelangrijk niemendalletje. Je devalueert ze dan als volkomen waardeloos.
Uiteindelijk zullen de oude gedachten vervagen, de hersenen werken beter. De automatische transmissie in de hersenen gaat als het ware naar behoren werken.


Twee positieve resultaten.

1. Je bent gelukkiger, omdat je controle over je gedrag, gedachten en gevoelens hebt.

2. De chemie van je de defecte hersenen chemie verandert.

Schwartz bevestigt dat zijn methoden kunnen worden toegepast om veranderingen te creëren in het bedrijfsleven, werk of leven.
Aangezien wetenschappelijk is aangetoond dat de hersenen veranderen door aangepast gedrag, is het veilig om te stellen dat het werkt voor meerdere toepassingsgebieden.

Steve Jobs reorganiseerde Apple met de slogan:

“Think different.”Geen opmerkingen:

Een reactie posten